Izobraževanje GORICA&IDRIJA EUROPEAN LACEMAKING CENTRES

V šolskem letu 2023-24 bo izveden program profesionalnega usposabljanja GORICA&IDRIJA – EVROPEAN LACEMAKING CENTRES.

 

Po sklepu Ministrstva za vzgojo in izobraževanje Republike Slovenije je program uvrščen v KATIS  Katalog programov nadaljnjega izobraževanja in usposabljanja strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju za šolsko leto 2023-24.

 

Ciljne skupine udeleženk in udeležencev so: strokovni delavci v vzgoji in izobraževanju, ki poučujejo klekljanje – učitelji/ce izbirnih predmetov klekljane, učitelji/ce ali mentorji/ce krožkov klekljanja, učiteljice v čipkarskih šolah, risarji/ke vzorcev za klekljanje.

 

Udeleženci bodo spoznali del zgodovinskega ozadja, ki je vplival na ohranjanje in razvoj kulturne dediščine klekljarstva v slovenskem prostoru. Imeli bodo možnost mednarodnega oz. čezmejnega mreženja s strokovnjaki s področja čipkarstva. Poglobili bodo razumevanje smisla ohranjanja identitete originalnih produktov kulturne dediščine. Poglobili bodo razumevanje pomena vpisa klekljanja čipk v Slovenij na UNESCO Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Na osnovi lastne izkušnje izdelovanja flandrijskega risa bodo razlikovali med tehnikama klekljanja flandrijski ris in italijanski ris.

 

Program bo izvajala Rosita d’Ercoli iz Italije, poznavalka zgodovine čipkarstva v Evropi in učiteljica klekljanja, aktivna v široki mednarodni mreži strokovnjakinj in strokovnjakov s področja čipkarstva.

Program se bo izvajal v angleškem jeziku.

Aktivnosti bodo potekale na daljavo  in v živo:

četrtek, 2. 11. 2023, 8 PU, predavanje preko spletne aplikacije ZOOM.

petek, 3. 11. 2023, 8 PU, delavnica v Čipkarski šoli Idrija, na naslovu Prelovčeva 2, 5280 Idrija.

sobota, 4. 11. 2023, 8 PU, delavnica v Čipkarski šoli Idrija, na naslovu Prelovčeva 2, 5280 Idrija.

Udeleženci bodo na delavnicah potrebovali lasten klekljarski pribor in sukanec za klekljanje. Podrobnosti bomo prijavljenim udeležencem sporočili po zaključenem roku za zbiranje prijav.

 

Kotizacija za strokovne delavce v vzgoji in izobraževanju (prijavnica s soglasjem ravnatelja) znaša 60,52 €.

Prijave sprejemamo do zasedbe prostih mest, oz. najkasneje do 8. 10. 2023. Sprejemamo samo prijave preko Kataloga, do katerega lahko dostopate preko povezave https://paka3.mss.edus.si/katis/Uvodna.aspx . Prednost pri udeležbi imajo prijavljeni s soglasjem ravnatelja. Če bodo prosta mesta, bomo sprejeli tudi udeležence brez soglasja ravnatelja, v tem primeru kotizacija znaša 121,04 €.

Kontaktna oseba za vaša vprašanja je Metka Fortuna, dosegljiva na e-naslovu metka@cipkarskasola.si .

Želite ostati v stiku z nami? Prijavite se na e-novice tukaj https://www.cipkarskasola.si/