Partnerji projekta Roko-delci medsebojno promoviramo in izmenjujemo rokodelska znanja in veščine. V ta namen se srečujemo na predavanjih in delavnicah, kjer strokovnjaki predstavljajo lastne rokodelske prakse in pristope za njihovo ohranjanje. Izmenjavo znanja in praks bodo projektni partnerji nadgradili z oblikovanjem idejnih zasnov izdelkov, ki bodo vključevali vsaj dve rokodelski panogi.

V Idriji smo v Čipkarski šoli Idrija za projektne partnerje izvedli predavanje Izraznost v Idrijski čipki in delavnico klekljanja. V predavanju smo predstavili različne sodobnemu času prilagojene načine uporabe ročno klekljane idrijske čipke. Na delavnici pa so si udeleženke same sklekljale preprosto zapestnico.

 

 

V Slovenski Bistrici smo se udeležili dogodka Predstavitev lončarskega ateljeja in lončarske kulturne dediščine

Srečali smo se v prostorih Centra domače in umetnostne obrti v Slovenski Bistrici, kjer so nam lončarke predstavile lončarsko kulturno dediščino ter tradicionalne uporabne in dekorativne izdelke iz žgane gline. Ogledali smo si tudi razstavo sodobne keramike in različne sloge in pristope pri oblikovanju. Delavnica oblikovanja gline je zajemala prikaz treh osnovnih tehnik oblikovanja gline ter prikaz in poizkus dela na lončarskem vretenu. Sledil je sprehod skozi grad in ogled fresk.

 

 

 

V Škofji Loki smo se v starem mestnem jedru v prostorih Rokodelskega centra Duo, kjer je sledila predstavitev in vloga centra, kakor tudi predstavitev posameznih rokodelcev in način njihovega delovanja. Na delavnici mokrega polstenja z Anjo Musek se nas je večina prvič srečala s polstenjem, vendar nam je vseeno uspelo izdelati majhno, volneno skodelico. Sledil je ogled grajskega zeliščnega vrta.

 

 

 

Srečanje v Rogatcu se je začelo pred njihovim muzejem stavbne dediščine na prostem s predstavitvijo objektov in dejavnosti. V dvorcu Strmol je sledil ogled njihovih galerijskih prostorov in razstav. Na dvorcu izvajajo več rokodelskih delavnic: steklarsko, tkalsko in pletarsko. Na delavnici smo pod vodstvom njihove pletarke izdelali majhen košek.

 

 

Projekt Roko-delci je sofinanciran s strani Evropske unije in Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, Evropa investira v podeželje in Republike Slovenije v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014-2020. Organ upravljana pristojen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014-2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Za vsebino je odgovorna Gimnazija Jurija Vege Idrija.