Pot od idejne zasnove čipke do njene končne izdelave se ne konča s tem, ko čipko izdelamo. Naš namen je, da čipka zaživi, da jo uporabljamo. Aktivnosti projekta Roko-delci so med drugim vključevale razvoj novega produkta z idrijsko čipko. Namesto enega pa smo razvili kar tri nove produkte z ročno klekljano idrijsko čipko.

Toaletna torbica je skoraj modni dodatek, ki ga potrebuje vsaka ženska, zato smo se odločili, da jo oblikujemo z mislijo, da v dizajn vključimo idrijsko čipko. Ročno klekljana idrijska čipka, ki jo želimo aplicirati, zahteva ob sebi kakovostne materiale, ki se po strukturi in pravilno izbranih barvah harmonično zlijejo in nadgradijo v vrhunski izdelek. Odločili smo se za šantung svilo v kombinaciji z bombažem, ki ima lesketajoč premaz. Izdelanih je bilo več prototipov, v katerih smo preizkušali praktičnost torbice (velikost, prostornost, način zapiranja), testirali materiale in barve ter optimizirali postopek izdelave.

Po zaključku projektnih aktivnosti je stekla tudi že redna proizvodnja torbic, ki so že na voljo v trgovini na sedežu Čipkarske šole v Idriji in v šolski spletni trgovini https://www.cipkarskasola.si/izdelek/toaletna-torbica-s-cipko/

 

 

Kolekcija idrijska čipka in slovenski ornament. Ideja pri oblikovanju novih izdelkov je bila združiti dva atributa, ki ponazarjata našo identiteto in se skupaj pojavita v kolekciji tekstilij za dom. Želeli smo narediti cenovno dostopno kolekcijo, ki bo kupca ali obdarovanca spominjala na Idrijo oz. Slovenijo. Povezali smo se s Katarino Karlovšek, vnukinjo Jožeta Karlovška, ki se je ukvarjal s slovenskim ornamentom in s slovenskim podjetjem Urh, ki nam izdela osnovne produkte v katere apliciramo idrijsko čipko in vezenino slovenskega ornamenta. Kolekcija združuje klekljano idrijsko čipko z vezenim slovenskim ornamentom po motivih Jožeta Karlovška. Kolekcija vsebuje okrasno blazino, tekač, serviet, predpasnik in malo dekorativno blazinico. Za osnovo smo izbrali pralen bombažen material v natur barvi ter mu dodali vezenino slovenskega ornamenta  in idrijsko čipko v barvi smetane. Tudi pri nastajanju te kolekcije je bilo potrebno izdelati več prototipov z namenom optimizacije dizajna, velikosti in pozicije dekoracije.

 

 

Idrijska čipka na prostem je izdelek, pri katerem smo zaobšli tradicionalne dimenzije in materiale za klekljanje idrijske čipke. Še vedno pa smo ohranili vse tehnološke zakonitosti klekljanja tehnike širokega risa, v kateri je čipka sklekljana. S povečanjem osnovnega vzorca in izbiro njemu ustreznega materiala smo dosegli, da je čipka lahko umeščena zunaj, na prostem. Temu je bilo potrebno prilagoditi tudi pripomočke za klekljanje. Končni rezultat je viden v centru Idrije vsakemu mimoidočemu, ki dvigne pogled do balkona, na katerem je čipka umeščena.

 

 

 

Projekt Roko-delci je sofinanciran s strani Evropske unije in Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, Evropa investira v podeželje in Republike Slovenije v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014-2020. Organ upravljana pristojen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014-2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Za vsebino je odgovorna Gimnazija Jurija Vege Idrija.