Klekljanje čipk v Sloveniji pod okriljem UNESCO

30.11.2018

Na UNESCO reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva je bila 29. novembra 2018 vpisana tudi enota Klekljanje čipk v Sloveniji. Vpis je pomembno priznanje za  vse organizacije in posameznike, ki se s klekljanjem strokovno ukvarjamo in tistim, ki omogočajo, da lahko klekljanje ostaja živa dediščina. Je tudi priznanje tisočim anonimnim klekljaricam, ki so veščino klekljanja ohranjale živo tekom stoletij zaradi potrebe po preživetju ali zaradi ljubezni do čipke, najbrž pa zaradi obojega skupaj. Ter priznanje in spodbuda za vse, ki se s klekljanjem ukvarjamo danes.

V Čipkarski šoli Idrija se ob tej priložnosti spominjamo vseh, ki so na svoj način pripomogli, da najstarejša čipkarska šola na svetu, ki deluje neprekinjeno od leta 1876, še naprej ohranja živo dediščino veščine klekljanja idrijske čipke.

Več o vpisu enote Klekljanje čipk v Sloveniji na UNESCO Reprezentativno seznam nesnovne dediščine človeštva si lahko preberete na spletni strani Ministrstva za Kulturo Republike Slovenije

http://www.mk.gov.si/si/medijsko_sredisce/novica/7739/

Iz spletne trgovine

Naročite e-novice

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni o dogajanju v naši šoli

Imate naročilo?

Izpolnite obrazec in nam pošljite vprašanje
Čipkarska šola Idrija 2013 . Vse pravice pridržane