Oktobra letos bomo prešteli 145 let delovanja Čipkarske šole v Idriji, najstarejše čipkarske šole na svetu, ki od ustanovitve dalje deluje neprekinjeno. Častitljivi jubilej  bomo obeležili z razstavo »Ariadnina nit«. S tem nadaljujemo praznovanje jubilejnega leta Gimnazije Jurija Vege Idrija, v katerem poleg 145 letnega delovanje čipkarske šole, obeležujemo tudi 120 let prve slovenske realke.

 

V Čipkarski šoli Idrija od leta 2015 dalje deluje eksperimentalna skupina odraslih klekljaric, ki čipke ne le klekljajo, temveč jih v celoti ustvarjajo – od ideje do skice, preko vzorca do čipke. Njihovi izdelki bodo predstavljeni na razstavi »Ariadnina nit«.

Razstavljene čipke so drugačne od običajnih. So izdelane v barvah, z neobičajnimi materiali. Kljub eksperimentiranju z barvami in materiali, ali pa morda prav zato, pa vseeno odražajo kakovost in odličnost v izdelavi. Namen razstave je tudi, da ozavešča in spodbuja k ohranjanju in dvigovanju kakovosti ročno klekljanih idrijskih čipk.

Razstavo organizira Mestni muzej Idrija in je del Festivala industrijske kulture, ki ga organizirajo Občina Idrija in ID20. Več o Festivalu na https://www.betrib.si/

Otvoritev razstave: Idrija – Jašek Frančiške 24.9.2021 ob 17.00 uri 

24. in 25. 9.: od 10.00 do 20.00
26. 9. do 3. 10.: od 15.00 do 20.00

Udeležba in ogled razstave sta možna ob upoštevanju PCT pogoja.

Sodelovanje Čipkarske šole Idrija pri pripravi koncepta razstave, strokovno sodelovanje pri pripravi, izvedbi in evalvaciji razstave poteka v okviru projekta Roko-delci. Projekt Roko-delci je sofinanciran s strani Evropske unije in Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, Evropa investira v podeželje in Republike Slovenije v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014-2020. Organ upravljana pristojen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014-2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Za vsebino je odgovorna Gimnazija Jurija Vege Idrija.

VEČ INFORMACIJ:

Ariadnina nit zlozenka mala za splet