V šolskem letu 2015-16 je v Čipkarski šoli Idrija pričela z delom skupina ustvarjalnih klekljaric, ki so se odločile svoje znanje klekljanja nadgraditi še v risanju likovne kompozicije in risanju avtorskih vzorcev za klekljanje.

Za ta izziv so se odločile: Andra Jereb, Mira Guzelj, Draga Sedej, Aleksandra Frank Staniša, Liljana Kogovšek, Magda Ferlat, Tina Vedlin, Jana Klinc Češnovar, Sandra Šeme in Majda Jurkovič. Gospe prihajajo iz različnih koncev Slovenije in tudi iz Idrije.
V prvem delu so se spoznale z osnovo likovne kompozicije pod vodstvom likovnice Silve Menard. V nadaljevanju so na osnovi znanja klekljanja idrijske čipke pod mentorstvom Maje Svetlik iz Čipkarske šole Idrija likovna dela pretvorile v vzorce za klekljanje z upoštevanjem oblikovnih in tehnoloških zakonitosti klekljanja. To je proces, ki zahteva veliko premišljenega študijskega dela, predvidevanj poteka dela ter učinkov barvnih kombinacij in vizualizacije želenega končnega izdelka. Pri izbiri tehnik in pri klekljarski izvedbi avtorskih vzorcev jim je bila na voljo pomoč učiteljice klekljanja Stane Frelih.

Vse pridobljeno znanje je bilo še kako koristno pri naslednjem izzivu, ki so si ga zadale in to je bila klekljana instalacija, ki je bila v drugi polovici leta 2016 na ogled v idrijskem mestnem muzeju v okviru razstave Dame in čipke.

Instalacija »Živa moč minulih dni«

Izhodišče instalacije je načrt geološkega prereza idrijskega rudišča. Po likovni predlogi Silve Menard so klekljarice ob pomoči mentoric Maje Svetlik in Stane Frelih iz Čipkarske šole Idrija posamezne elemente transformirale v vzorce za klekljanje. Pri klekljanju čipk so izhajale iz izkušenj pridobljenih pri študiji kombiniranja materialov, njihovih različnih debelin in struktur, predvsem vrvi, volne, lanu in bombaža.

Instalacija ohranja prepoznavne značilnosti idrijske čipke.

Kot nasprotje velikim barvnim površinam izstopajo bele in nežne čipke, ki se dvigujejo proti nebu, rastejo in potujejo k svetlobi. Kompozicija vsake posamezne čipke simbolno izhaja iz spirale ali kroga.

V celoto se v instalaciji združujejo tema in svetloba, možje in žene, rudarji in klekljarice…

Pri uresničitvi idej so pomagale Silva Menard ter Stana Frelih in Maja Svetlik iz Čipkarske šole Idrija.

Avtorici: Maja Svetlik in Stana Frelih, Čipkarska šola Idrija

 

[vc_gallery interval=”3″ images=”4706,4708,4710,4712,4714″ img_size=”large” el_class=”max-width-845″ responsive_js_composer_custom_id=”6b796388-6079470c94732″]