V Čipkarski šoli Idrija nadaljujemo z izvajanjem aktivnosti projekta Roko-delci (https://www.cipkarskasola.si/si/cipkarska/127/projekt-roko-delci/). Trenutne epidemiološke razmere nam omogočajo, da smo lahko izvedli rokodelsko izobraževanje z obstoječo prakso za drugo ciljno skupino. Veščino klekljanja smo želeli približati tudi ostalim in ne le klekljaricam, zato smo pripravili delavnico klekljanja za uporabnike Varstveno delovnega centra v Idriji.

Želeli smo, da bi čimveč njihovih uporabnikov poskusilo sukati in križati niti, zato smo za delo pripravili  klekeljne večjih dimenzij in seveda nanje navili tudi debelejše niti.

Dopoldne je v hipu minilo v nastajanju sodobne stenske dekoracije, sklekljane iz osnovnih tehnik idrijske čipke –  kitic, ozkega risa in ažurja, h kateri je delček prispeval prav vsak izmed uporabnikov in zaposlenih.

Njena posebnost pa je, da bo lahko vsak dan malce drugačna, odvisno od letnega časa. Dopolnjujejo jo majhne stekleničke, v katere smo za začetek dodali prve spomladanske cvetlice in zelenje, nabrane na sprehodu po bližnji okolici.

Rokodelsko izobraževanje smo izvedli ob upoštevanju veljavnih omejitev in v skladu s priporočili NIJZ.

Za vsebino je odgovorna Gimnazija Jurije Vege Idrija. Organ upravljanja pristojen za izvajanje programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014-2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.