Novi in drugačni materiali, drzne in kreativne ideje ter nekonvencionalen pristop h klekljanju – to je eksperimentalna klekljarska skupina Čipkarske šole Idrija.

V šolskem 2016-17 je skupina osmih ustvarjalnih klekljaric v Čipkarski šoli Idrija (Andra Jereb, Mira Guzelj, Draga Sedej, Aleksandra Frank Staniša, Liljana Kogovšek, Magda Ferlat, Marija Novak Boškovič, Irena Laharnar) nadaljevala z realizacijo novih idej ob izzivu mednarodnega natečaja, ki je bil razpisan v italijanskem Zagarolu v bližini Rima na temo »Zlati rez«. Srečali smo se z zakonitostmi zlatega reza in vsaka je na svoj način ustvarila kompozicijo, ki smo jo v nekaterih primerih še nadgradili s študijo z možnostjo 3D postavitve. Le to je bilo potrebno pretvoriti v vzorec za klekljanje, narediti več poskusov z različnimi prejami in dobro premisliti barvna razmerja, prehode med barvami in tehniko klekljanja idrijske čipke, ki na koncu ustvari harmonično celoto. Klekljarice so uporabile vse svoje klekljarsko znanje in se je vsaka sicer ukvarjala s svojim projektom, hkrati pa je bilo to druženje, pri katerem so povezovanje ter pretok informacij in znanja igrali veliko vlogo.

Da pa bi tudi mesto zaživelo z našimi čipkami se je spontano porodila ideja o oživitvi balkonov idrijskega doma upokojencev. Naši predlogi so bili s strani vodstva in tudi prebivalcev doma podprti in ideje so se ob petkovih večerih nabirale in skupna je bila ta, da zunanjost doma spomladi oživimo s čipkami z motivi raznovrstnih ptic. In tako so pričeli nastajati brglezi, smrdokavre, golobi…

Seveda je bilo treba poskrbeti tudi  za ustrezen material, ki bo odporen proti vremenskim vplivom ter velike blazine in druge pripomočke, ki so nam olajšali delo.

Čipke na balkonih Doma upokojencev Idrija bodo zaživele proti koncu meseca maja. V prostorih Doma upokojencev Idrija, si boste lahko na manjši razstavi ogledali tudi nekaj skic, vzorcev in foto utrinkov našega dela, stanovalci doma pa bodo poskrbeli, da bodo vzorci naših ptic zaživeli tudi v barvah.

Pri  uresničitvi idej so pomagale Silva Menard ter Stana Frelih in Maja Svetlik iz Čipkarske šole Idrija.

Avtorici: Maja Svetlik in Stana Frelih, Čipkarska šola Idrija

[vc_gallery interval=”3″ images=”4664,4666,4668,4670,4672″ img_size=”large” responsive_js_composer_custom_id=”6b796388-607819c62dd90″ el_class=”max-width-845″]