Čipkarska šola Idrija je bila ustanovljena leta 1876. Je največja in najstarejša čipkarska šola na svetu, ki od ustanovitve dalje deluje neprekinjeno.

Obiskovalce in udeležence izobraževanj za otroke, mladino in odrasle ozaveščamo o pomenu ohranjanja klekljarskega znanja in s tem idrijske čipke, ki je pomemben del slovenske nesnovne kulturne dediščine.

Za organiziran učni proces skrbijo učiteljice klekljanja, ki vsako leto izobražujejo okoli 450 otrok, v starosti od 6 do 15 let, na oddelkih programa Čipkarske šole Idrija za otroke in mladino v Idriji, Sp. Idriji, Cerknem, Ledinah, Godoviču, Črnem Vrhu nad Idrijo, Podkraju, Vipavi in na Colu. Učenke in učenci se v svojem prostem času učijo veščin izdelovanja klekljane idrijske čipke, risanja in branja načrtov v mednarodni barvni skali za klekljanje ter risanja svojih lastnih vzorcev za klekljanje.

Šola izobražuje tudi različne ciljne skupine zainteresiranih odraslih posameznikov ter je aktivna v slovenskem in mednarodnem prostoru, skozi različne promocijske aktivnosti in projekte, saj se povezuje z domačimi in tujimi klekljarskimi centri.

V Čipkarski šoli Idrija učimo klekljati otroke, mlade in odrasle. Ohranjamo veščino klekljanja idrijske čipke, ki je od leta 2013 registrirana enota Registra nesnovne kulturne dediščine, ki ga vodi Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije. Od leta 2018 je v okviru enote Klekljanje čipk v Sloveniji vpisana na UNESCO Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Pridite, poskusite klekljati, oglejte si razstavo brezčasnih klekljarskih mojstrovin, ki jo letno obišče preko 1000 obiskovalcev.

Pri nas lahko kupite kakovostne izdelke z idrijsko čipko z označbo geografskega porekla, knjige, vzorce in ostale pripomočke in materiale za klekljanje.