Eksperimentalna skupina klekljaric, ki deluje v okviru Čipkarske šole Idrija je bila tudi v času epidemije kreativna, tokrat je vsaka od klekljaric ustvarjala sama v zavetju svojega doma, najprej s svinčnikom pri oblikovanju vzorca in potem s klekeljni in sukancem.

Ker v zadnjem letu sodeluje z multimedijsko umetnico Evo Petrič, se njihovo sodelovanje vzajemno nadaljuje, in tako je bilo tudi v času izolacije.
»Invazija koronavirusa nas je pahnila v kolektivno izolacijo in nam bolj kot karkoli drugega kaže, da smo vsi odvisni drug od drugega. Smo del mreže, ki jo vzdržujemo in ona vzdržuje nas, če se ena nit pretrga, zazvenijo vse druge. Zdaj to doživljam(o) na lastni koži, ko s socialno distanco te dni varujemo sebe in bližnje pred okužbo in kot ena od zank v mreži, v družbi, tudi celotno družbo. S socialno distanco se tako zbližujemo. Upam, da bosta povezanost in zdaj očitno zavedanje, da smo odvisni drug od drugega, kazali pot v boljšo povirusno obdobje. V čas, ko bomo cenili bližino svojcev in prijateljev, se zavedali, da za srečo ne potrebuješ neskončne izbire izdelkov z vseh koncev sveta, in ko bosta stisk roke in objem znova mogoča ter bolj ¬cenjena,« je takrat napisala Eva Petrič.
Eva je ustvarila asemblaž korona vrtnic iz različnih čipk, ki pa bi jih želela nadgraditi s klekljanimi vrtnicami v tehniki idrijske čipke in naše klekljarice iz skupine so se z veliko vnemo lotile projekta.
Ideja kreiranja vrtnic je bila kot sončni žarek, ki je preusmeril misli iz skrbi in tesnobe v svetlobo in življenje…
Številne ure risanja in radiranja, navijanja klekeljnov, preizkušanja, podiranja in vnovičnega ustvarjanja je bogatilo pozitivne misli in zdaj ko je konec epidemije je naš šopek dokončan.
Najprej jih postavljamo na virtualni ogled v okviru pobude »Ostani doma, klekljaj!«, potem pa bodo pripravljene na naslednje potovanje z Evo Petrič.

Ustvarjalke vrtnic: Mira Guzelj, Marija Novak Boškovič, Irena Laharnar, Sandra Šeme, Milena Kalan, Andra Jereb, Draga Sedej, Liljana Kogovšek, Marta Simnovčič.

Tekst sta pripravili: Maja Svetlik in Eva Petrič.