Z vašim sodelovanjem bodo čipke, ki jih boste sklekljali, zaživele  v trdem okvirju, kot prikaz idrijskega nasprotja med trdim delom rudarjev pod zemljo in klekljanjem nežnih čipk na blazinah. Ogledate si jih lahko pred Čipkarsko šolo Idrija.

Spoštovani Idrijčani in »ta uanajni«

Slogan pomladi 2020 »Ostani doma« smo v Idriji nadgradili v uspešno akcijo #ostanidomaklekljaj.

Iz Idrije, kjer domuje čipka, vas vabimo, da nadaljujemo s klekljanjem. 20. junija bo iz naše pobude »ostani doma – klekljaj« zaživela nova pobuda »pridi – klekljaj« in akcija #pridiklekljaj, s katero se lahko vsakdo vpiše kot soustvarjalec kulturne dediščine.

Iti od doma pomeni želeti si doživeti več, kot ostati doma. Občutek svobode, strasti, aktivnosti lahko v Idriji doživite tako, kot se zagré!

In kako se zagré u Idrje?

Po zaviti cesti v mesto, ki je bilo nekoč tako pomembno, da je avstroogrski cesar sam držal roko nad njim.

Zagré se z zgodbo v mestu, ki so ga soustvarjale močne rudarske roke. O tem nemo pričajo rudarske zgodbe na vsakem koraku z UNESCO dediščino živega srebra. Zagré se z naravo. Idrija z okolico je ena sama dogodivščina UNESCO globalnega geoparka Idrija. Odkrivanje razglednih točk, iskanje dinozavrovih stopinj ali babjega zoba, čofotanje, začinjeno z okušanjem lokalnih dobrot in nočitev v postelji s čipko.

In zagré se z idrijsko čipko.

V mestu so hiše, iz katerih se sliši pritrkavanje navitih klekljev, s katerimi spretne roke klekljajo. Čipke so mali zakladi iz prepletenih niti. Tako so dragocene, da imamo čipkarsko šolo že od leta 1876, idrijska čipka pa je v okviru klekljanja čipk v Sloveniji uvrščena na UNESCO Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Čutiti mir, spokoj, brez vznemirjanj, za to gre! Narediti nekaj, da bo trajno. Soustvarjalec dediščine postane vsak, ki si vzame nekaj ur in z lastnimi rokami »sklíkle špica« v pobudi »Pridi (v Idrijo) klekljaj!« Nastale čipke bomo postavili na ogled pred čipkarsko šolo. Zaživele bodo v trdem okvirju, kot prikaz idrijskega nasprotja med trdim delom rudarjev pod zemljo in klekljanjem nežnih čipk na blazinah.

Idrija je zgodba živega srebra, idrijske čipke, žlikrofov in čudovite narave. Pobudniki Čipkarska šola Idrija, Dado Andder in Zavod za turizem Idrija želimo, da postane del idrijske zgodbe vsak, ki si bo vzel čas in ustvaril delček v mozaiku idrijske nesnovne kulturne dediščine.

Kako sodelovati v akciji #pridiklekljaj?

Za sodelovanje izberite eno od možnosti:

Možnost »pridi«

Vzorček #pridiklekljaj pridite sklekljat v Čipkarsko šolo v Idrijo. Za vas bomo brezplačno pripravili vse potrebno za klekljanje. Tudi vzorček. Klekljali boste samostojno. Potrebujete toliko predznanja klekljanja, da boste v dobrih dveh urah zmogli samostojno sklekljati enega od #pridiklekljaj vzorčkov. Ogledate si jih lahko malce naprej na tej spletni strani.

Istočasno lahko prideta in klekljata dve klekljarici. Zaželena je predhodna najava vsaj dva delovna dneva pred prihodom. Brez najave sicer tudi lahko pridete, vendar se lahko zgodi, da ne boste mogli klekljati.

Predhodno najavo pošljite na info@cipkarskasola.si ali pa jo sporočite na telefonsko številko 05 9075314. V najavi sporočite izbrani termin klekljanja.

Izbirate lahko med naslednjimi termini za klekljanje:

•delavniki ob 9.30 ali ob 12.00.

•sobote ob 9.30.

Možnost »prinesi«

Natisnite vzorčke #pridiklekljaj, ki so objavljeni malce naprej na tej spletni strani. Sklekljajte enega (lahko tudi več) od vzorčkov z bombažnim sukancem za klekljanje št. 30. Uporabite samo eno barvo sukanca.

Čipko prinesite v Čipkarsko šolo Idrija, Prelovčeva 2 v Idriji. Čipke sprejemamo od ponedeljka do petka od 9.00 do 15.00, ob sredah od 9.00 do 19.00, ob sobotah od 9.00 do 12.00.

Sporočite nam vaš naslov, da vam bomo lahko poslali zahvalno vizitko.

Možnost »pošlji«

Natisnite vzorčke #pridiklekljaj, ki so objavljeni malce naprej na tej spletni strani. Sklekljajte enega (lahko tudi več) od vzorčkov z bombažnim sukancem za klekljanje št. 30. Uporabite samo eno barvo sukanca.

Čipko pošljite na naslov: Čipkarska šola Idrija, Prelovčeva 2, SI_5280 Idrija, Slovenija. Če želite, da vas navedemo med soavtorje akcije #pridiklekljaj, čipki priložite še list, na katerega zapišite vaše ime in priimek, kraj in državo bivanja. Sporočite nam vaš naslov, da vam bomo lahko poslali zahvalno vizitko.

Neglede na izbrano možnost, vedno bomo poskrbeli:

•da bo klekljarica ali klekljar vpisan v evidenco soavtorjev akcije #pridiklekljaj. V ta namen bo v Čipkarski šoli Idrija na voljo vpisna knjiga, v katero bomo zapisali ime in priimek klekljarice ali klekljarja ter kraj in država bivanja. Načrtujemo, da bomo kasneje uvedli tudi »on-line« vpisno knjigo. Če ne želite, da se vaše podatke zapiše, bomo vašo željo spoštovali. To nam sporočite ob oddaji čipke.

•da bomo prejete čipke razstavili pred čipkarsko šolo v Idriji. Čipk tokrat ne bomo zaprli v vitrine ali predale, temveč jih bomo izpostavili na prostem. Izpostavili jih bomo toku življenja. Tako kot vsi in vse, ima tudi čipka na prostem svojo življenjsko dobo, zato bomo čipke po potrebi nadomeščali z novimi.

•da bomo klekljarici ali klekljarju izročili zahvalno vizitko, na kateri se mu bomo osebno zahvalili za njegov prispevek pri ohranjanju nesnovne dediščine.

 

VZORČKI - kliknite na povezavo: